Ofte stilte spørsmål

I vår hverdag får vi en rekke spørsmål om felger, forskjellige dekk, sesonger og krav. Her har vi satt sammen de vanligste spørsmålene med svar.

Sommerdekk

Hvilke kriterier er viktigst ved valg av sommerdekk?

Bremseegenskaper, dreneringsegenskaper, veigrep, stabilitet, rullemotstand og støy. Utfordringen er å kombinere lav rullemotstand, godt grep på både vått og tørt underlag, lang levetid og lavt lydnivå.

Hva er mønsterdybde sommerdekk

Loven krever minst 1,6 mm på sommerdekk, målt på det laveste punktet. Risikoen for vannplaning øker dramatisk når mønsteret på sommerdekkene blir mindre enn 3 mm. Det samme gjelder bremselengden på våt veibane.

EU-merking av sommerdekk

Fra november 2012 ble det pålagt å EU-merke alle bildekk i Europa. Etiketten gir informasjon om hva som kjennetegner et dekk rundt miljø og sikkerhet basert på tre standard kriterier. Målet er å øke trafikk-sikkerheten og å redusere drivstofforbruket. Dekkmerkingen ligner energimerkingen på kjøkkenutstyr, noe som gjør det enkelt å sammenligne dekk med tanke på våtgrep, drivstoffeffektivitet og støy. Merket skal sitte på dekkene.

Vinterdekk

Trenger jeg nye vinterdekk?

Generelt sett bør vinterdekk ha minimum 3 mm. mønsterdybde for å være lovlige. Akkurat som sommerdekk er det allikevel anbefalt at man har god margin.

Hvordan kan jeg teste vinterdekkene?

For å få en indikasjon på mønsterdybden kan du bruke en 5-krone, da denne er 3 mm fra kanten til toppen av 5-tallet.

Hva er viktig å tenke på med vinterdekk?

Når du har lagt om til sommerdekk, bør du oppbevare vinterdekkene på et sted som er mørkt og svalt. Se over dekkene for å sjekke at de er hele og rene før du legger dem til oppbevaring. Et dekkhotell gjør dette mye enklere.

Kjører du med gamle vinterdekk, pass på at du alltid monterer de beste dekkene bak for å unngå overstyring. Piggfrie helårsdekk kan brukes året rundt, men de slites dessverre kraftig når det er varmt ute. Dette kommer av at disse dekkene er laget av en annen type gummiblanding. Når du velger dekktype bør du vurdere hvor du kjører samt hvilket miljø du kjører i.

Værforholdene varierer kraftig mellom ulike regioner og bør også speiles i ditt dekkvalg. Kjører du med henger og har piggdekk på bilen, skal du ifølge loven også ha piggdekk på hengeren. Du bør alltid ha samme dekkmodell fra samme leverandør på alle akslingene. Du kan heller ikke blande piggdekk og helårsdekk. Noe annet du bør tenke på når du velger vinterdekk er at EU-merkingen, som ble innført i 2012, ikke kan brukes som mal for skandinavisk vinterføre.

Felger

Hva kreves av nye aluminiumsfelger?

Her må krav til offset/innpress følge de krav som stilles. I vognkortet finner du informasjon om hva bilen er godkjent med, og dette brukes som utgangspunkt for oppgradering. Alternativ dekkdimensjon skal ha samme diameter som originaldekkene! Kontakt oss dersom du er usikker.

Hvorfor bruke lettmetallfelg?

Etter at aluminiumsfelgen gjorde sitt inntog er ikke stålfelg lenger så vanlig. Ulempene med stålfelger er ikke bare at de er tunge, men også at de ruster. Aluminiumsfelgen korroderer den også, men ikke på samme måte som stålfelgen. Den er lettere gir derfor også støtdemperene langt bedre arbeidsforhold. Dette kan være en stor fordel om vinteren, da det er enda viktigere at hjulet til enhver tid er godt ned til bakken.

Har jeg riktige bolter og muttere?

Husk at bolter og muttere MÅ stemme med felgen. Stort sett går ikke bolter/muttere til aluminiumsfelger og stålfelger om hverandre. Feil lengde gjør at felgen ikke sitter ordentlig på eller subber i bremser. Feil bolt/mutter kan også gjøre at felgen faller av. Søk hjelp hvis du er i tvil. Vårt mål er at du skal oppleve rask og pålitelig service. Enten du legger størst vekt på kvalitet, service, sikkerhet eller økonomi, vil vi at du skal være trygg når du velger å handle fra Dekkgutta på Skullerud.

Rengjøring av felger

Det er viktig å rengjøre felger regelmessig med vanlig bilvaskemiddel. Kraftig felgrens ved feil bruk kan skade felgens overflate/lakk. Felgrens må ikke benyttes på chrome felger eller felger med polert overflate. Det er viktig å polere felgene, vel så ofte som bilen, for å gjøre renhold lettere og ta vare på felgens lakk og overflate.

Hva er boltsirkel?

Boltsirkelen dreier seg om to ting, hvor mange bolthull felgen har og hvor stor diameteren er. Boltsirkelen angis f.eks. som 4 x 110, noe som betyr 4 bolter med 110 mm sirkeldiameter. Sirkeldiameteren er et mål mellom to bolter målt over midthullet. På en felg med fire bolter måler du fra bolthullets ytterkant til bolthullets innerkant tvers over navhullet.

Hva er innpress?

Felgens innpressingsdybde eller ET-mål viser hvor langt inne eller ute felgen sitter i forhold til felgens midtpunkt, dvs. anleggsflaten mot navet til felgens midtpunkt. Riktig innpressingsdybde er viktig, siden feil innpressingsdybde kan få hjulet til å komme borti skjermens ytterkant eller fjær/støtdempere. Hvilken innpressingsdybde du skal ha avhenger av hvor brede felgene er og hvor store dekk du har, og selvsagt også biltype. Normalt er innpressingsdybden stemplet på felgen. Jo høyere mål, jo dypere inne sitter felgen.